Ga naar de inhoud

Nieuws

Het Zeeuws Archief heeft de overlopers van het Waterschap de Breede Watering Bewesten Yerseke gescand en online gezet.
Op onze website vind u een icoontje met INV.NR 3116. Klik dat aan, klik vervolgens op 09, 09.1 en 09.1.1 en u krijgt nu een lijst met plaatsnamen waarop u weer kunt klikken en vervolgens kunt u de scans vinden.
Heel veel zoekplezier in deze teksten.

Klik hier voor onze genealogische pagina.

Nieuws van Het Zeeuws Archief / De Zeeuwse Volksuniversiteit:

Het Zeeuws Archief organiseert in samenwerking met de Zeeuwse Volksuniversiteit cursussen waarin de Zeeuwse en lokale geschiedenis de hoofdrol spelen.

De cursussen hebben als doel:

  • mensen bekend te maken met de enorme diversiteit aan archieven over tal van onderwerpen en wat je in de archieven kunt vinden aan informatie
  • de deskundigheid van (amateur)historici in het doen van historisch onderzoek te verbreden, vergroten en verdiepen
  • geïnteresseerden in de geschiedenis van een bepaald onderwerp met elkaar in contact te brengen.

Het cursusseizoen is gelijk aan het schooljaar: van najaar tot zomer.

Voor het cursusjaar 2023-2024 hebben we weer een gevarieerd aanbod samengesteld voor diverse regio’s en over interessante onderwerpen.

Een overzicht vindt u op de website van het Zeeuws Archief: https://www.zeeuwsarchief.nl/actueel/educatie/cursussen/ .

In het najaar van 2023 staan de volgende op het programma:

06-10-2023 Wegwijs in kadastrale archieven – Mijn huis op de kaart

17-10-2023 Wegwijs in de archieven van de MCC– Ooggetuigen van de slavenhandel

30-10-2023 Paleografie voor vergevorderden – Ik kan lezen!

30-10-2023 Paleografie voor beginners – Wat staat daar?

28-11-2023 Wegwijs in de stads- en gemeentearchieven van Domburg en Westkapelle – 800 jaar stadsrechten

In het voorjaar van 2024 zijn de volgende cursussen gepland:

15-01-2024 Paleografie voor gevorderden – Nog beter lezen

30-01-2024 Wegwijs op het platteland – Geschiedenis van dorp en omgeving in kaart gebracht

01-03-2024 Digitaal zoeken naar voorouders – Online op zoek naar je verborgen verleden

05-03-2024 Kijkje achter de schermen van het Zeeuws Archief – Rondleiding door het restauratieatelier

12-04-2024 Wegwijs in rechterlijke archieven – Misdaad en straf in Zierikzee

16-04-2024 De stadhuiscollecties van Veere en Middelburg – Objecten als historische bron

Belangstellenden kunnen zich via de website van de Zeeuwse Volksuniversiteit voor de cursussen aanmelden: https://www.volksuniversiteitzeeland.nl/zeeuws-archief .

We zouden het zeer op prijs stellen als u in uw tijdschrift, nieuwsbrief en/of via uw website en sociale media het cursusaanbod van het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Volksuniversiteit onder de aandacht van uw leden zou willen brengen. Zij behoren bij uitstek tot de doelgroep waarvoor de cursussen bedoeld zijn.

De afbeeldingen die bij de cursusbeschrijving in de agenda van het Zeeuws Archief en op de website van de Zeeuwse Volksuniversiteit geplaatst zijn, kunnen bij de berichtgeving over de cursussen rechtenvrij en gratis worden gebruikt. Desgewenst kan ik u de afbeeldingen ook los toesturen per e-mail. Ik hoor graag of u daar prijs op stelt.

Bij voorbaat veel dank en mocht u nog vragen hebben of meer informatie wensen, laat het mij weten!

Hartelijke groet, mede namens de Zeeuwse Volksuniversiteit,

Anneke van Waarden

Hier laten wij u zoveel mogelijk nieuws zien met betrekking tot genealogie in de breedste zin des woords, het gaat dan over nieuwe aanwinsten die wij gekregen hebben, zoals bijvoorbeeld de vrooneboeken van Yerseke anno 1574 uit het Archief van Kruibeke in België, maar ook over mededelingen van bijvoorbeeld het Zeeuws Archief of een andere relatie op genealogisch gebied.

COLLECTIE TROUWKAARTEN GENEALOGISCH CENTRUM ZEELAND IN PODCAST ZEEUWS WEERZIEN

Bij het Genealogisch Centrum kun je een grote collectie plakboeken met trouwkaarten vinden. Dus voor de podcast Zeeuws Weerzien met Remco van Schellen van Omroep Zeeland en collega Peter Blom, togen beiden naar het Genealogisch Centrum Zeeland, dat gevestigd is in het pand van het Zeeuws Archief.

Joke Kramer van het Genealogisch Centrum laat trouwkaarten uit verschillende jaren zien en vertelt hoe deze aankondigingen in de loop der tijd veranderden van wat stijfjes en formeel naar vlotte en grappige teksten die passen in de tijd waarin ze zijn gemaakt. De enorme collectie trouwkaarten geeft een prachtig beeld van uitingen van Zeeuwse liefde.

Beluister de podcast op Omroep Zeeland: https://open.spotify.com/episode/4stnQXVGMIC2DVW46t8iVU…

Het Genealogisch Centrum Zeeland beheert vele collecties die heel handig zijn als je op zoek bent naar je familiegeschiedenis. Behalve trouwkaarten is er bijvoorbeeld een enorme verzamelingen bidprentjes, krantenberichten over geboorte, trouw en rouw, vele compleet uitgezochte stambomen en indexen op allerlei bronnen van geboorte, huwelijk en overlijden. Elke woensdag en donderdag zijn medewerkers van het Genealogisch Centrum Zeeland aanwezig in de studiezaal van het Zeeuws Archief om bezoekers te helpen met hun stamboom.

NOTARIËLE AKTEN SCHOUWEN-DUIVELAND ONLINE
Mede dankzij de noeste arbeid van vrijwilligers zijn de notariële archieven van Schouwen-Duiveland 1642-1810 nu online te raadplegen. De bijna 55.000 akten laten meer dan 150 jaar leven en werk in de steden op Schouwen-Duiveland zien.De notariële gegevens zijn tussen 2003 en 2016 ingevoerd door vrijwilligers van het voormalige Gemeentearchief Schouwen-Duiveland. De gegevens en scans van de Schouwen-Duivelandse notarissen vóór 1811 vormen een waardevolle aanvulling op de digitale informatie die het Zeeuws Archief online aanbiedt.Lees het nieuwsbericht voor meer informatie over de akten, hoe je ze kunt vinden en een interessant voorbeeld van een notariële akte uit 1693 waarin bemanningsleden van een Zierikzees schip een verklaring afleggen over de kaping van hun schip door een Duinkerker kaper:

https://www.zeeuwsarchief.nl/notariele-akten-schouwen…/

vrooneboeken van Yerseke

In 1620 is het vrooneboek gekopieerd [overgeschreven] door Johan Block.


Wij zijn aanwezig op woensdag en op donderdag, van 10.00 uur tot 15.00 uur, om u te helpen met al uw genealogische vragen en/of uitdagingen